Display Media
Up HTML Tutorial Display Media Logic Design Microsoft Newsgroups Languages LAN Internet Tutorial

 

Το παρόν άρθρο βασίζεται στο ένθετο του περιοδικού Hitech του μήνα Μαϊου 2001

 

Τεχνολογίες Οθονών ( Μέσων Προβολής εικόνας και Video )  με βάση το ένθετο του Hitech Μάιος 2001

 

Υπάρχουσες Τεχνολογίες

·                     CRT=Cathode Ray Tube

·                     LCD=Liquid Crystal Display

·                     TFT=Thin Film Transistor =Παραλλαγή της TFT

·                     Plasma

 

Μελλοντικές Τεχνολογίες ( Υβριδικές και Πρωτοεμφανιζόμενες )

·                     LEP=Light Emitting Polymers

·                     FED=Field Emitting Display

·                     PALC=Plasma Addressed Liquid Crystal

·                     LCoS=Liquid Crystal on Silicon

 

Περιγραφή της Τεχνολογίας CRT

Η λειτουργία αυτής της κατηγορίας οθονών βασίζεται στην διέγερση και φωτοβολία ατόμων φωσφόρου που βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του γυάλινου θόλου των CRT οθονών. Η διέγερση αυτή επιτυγχάνεται με την πρόσκρουση πάνω στον φώσφορο δέσμης ηλεκτρονίων. Η δέσμη αυτή που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια του καθοδικού σωλήνα επιταχύνεται και εστιάζεται κατάλληλα (με χρήση παράλληλων φορτισμένων πλακών και της «μάσκας σκιάς» που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την φωσφορούχο επιφάνεια)  μέχρι να προσκρούσει στην φωσφορούχο επιφάνεια..Στην έγχρωμη τηλεόραση για την απεικόνιση βασιζόμαστε σε τρία βασικά χρώματα:Το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. (RedGreenBlue). Σε κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί και ένα είδος φωσφόρου.Για κάθε τριάδα φωσφόρων έχουμε και μια αντίστοιχη τριάδα ηλεκτρονικών δεσμών που τους διεγείρουν.

 Η οθόνη της τηλεόρασης, δηλ. η εξωτερική επιφάνεια του γυάλινου θόλου, δείχνει εικόνα που είναι αποτέλεσμα της σάρωσης ολόκληρης της διαθέσιμης επιφάνειάς της από τις ηλεκτρονικές δέσμες.Η σάρωση αυτή γίνεται ταχύτατα και λόγω του μεταισθήματος, δηλ. της ιδιότητας του ανθρώπινου ματιού να διατηρεί κάθε εικόνα που λαμβάνει για 1/10 του δευτερολέπτου, ο θεατής έχει την εντύπωση ότι η εικόνα που δημιουργέιται επί της οθόνης είναι συνεχής.Ανάλογα λοιπόν με τη σάρωση που μπορεί να πετύχει μια οθόνη έχουμε και μια διαφορετική αίσθηση στο μάτι. Οι συνηθισμένες οθόνες είναι των 50Hz ( δηλ. 50 φορές σάρωσης της οθόνης το δευτερόλεπτο) ενώ υπάρχει και η νέα τεχνολογία των 100 Hz που υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότερη εικόνα.

Οι διαστάσεις και το σχήμα μιας οθόνης τηλεόρασης την κατηγοριοποιούν ανάλογα. Έτσι διακρίνουμε οθόνες που ξεκινούν από λιλιπούτειες διαστάσεις και φθάνουμε σήμερα μέχρι και τις 40”.Αυτή η διάσταση που μετριέται σε ίντσες είναι η ορατή διαγώνιος της οθόνης. Επίσης οι οθόνες ομαδοποιούνται σε κατηγορίες ανάλογα με το γεωμετρικό σχήμα του κάδρου τους. Έτσι έχουμε τις οθόνες 4:3 και τις 16:9 . Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στον λόγο των πλευρών και από τεχνικής άποψης σχετίζονται με την ικανότητα που έχει η συγκεκριμένη οθόνη για απόδοση διάφορων φορμά εικόνων, όπως αυτές είναι αποθηκευμένες σε διάφορα μέσα (π.χ. κασσέττες VHS ή DVD ).

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή των οθονών CRT είναι οι ThinCRT  που είναι πολλά υποσχόμενες για το μέλλον. Οι συσκευές αυτού του τύπου αποτελεόυνται από δύο ξεχωριστά πάνελ που απέχουν απόσταση περίπου 8mm. Μεταξύ αυτών των δύο πάνελ βρίσκεται ο χώρος όπου εκτελούνται όλες οι βασικές λειτουργίες. Η κατανάλωση ενέργειας εδώ είναι πολύ χαμηλότερη από τις κλασσικές CRT , αφού εδώ δεν έχουμε καθοδικό σωλήνα που να απαιτεί θέρμανση της καθόδου, αλλά μερικές χιλιάδες μικροσκοπικών εκπομπών  ηλεκτρονίων που ενεργοποιούνται από κατάλληλα ηλεκτρόδια, τοποθετημένα οριζόντια και κατακόρυφα σε στρώσεις στο πίσω πάνελ. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες μεταβολής της διεύθυνσης και ταχύτητας των ακτίνων καθώς και σάρωσης του μπροστινού φωσφορούχου πάνελ είναι παρόμοιες με αυτές των CRT. Η παραγωγή των  ThinCRT βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και η εταιρεία που έχει επωμιστεί την σχετική έρευνα και εξέλιξη των νέων μοντέλλων που φιλοδοξούν να τονώσουν το κύρος των CRT είναι η Candescent.

 

Περιγραφή της Τεχνολογίας  LCD

               

 

 

 

 

 

Περιγραφή της Τεχνολογίας Plasma

                Οι οθόνες πλάσματος κατασκευάζονται με δύο γυάλινες πλάκες που απέχουν απόσταση λίγων χιλιοστών μεταξύ τους. Στον ενδιάμεσο χώρο, όπου όπως και στον καθοδικό σωλήνα των CRT επικρατούν συνθήκες χαμηλής πίεσης, τοποθετείται κατάλληλο μίγμα αδρανών αερίων.Η οθόνη διαιρείται σε εικονοστοιχεία και το καθένα από αυτά έχει τη δική του ποσότητα αδρανών αερίων που του αντιστοιχεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή όλων των υπολοίπων τεχνολογιών